7M05104 Биотехнология (1 жыл) в Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Биотехнология мәселелерінде биотехнологиялық бейіндегі өндірістік мекемелердің еңбек нарығында бәсекеге қабілетті мамандарын, менеджерлер мен маркетологтарды даярлау
-
Академиялық дәреже Магистратура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 1 год
-
Кредиттер көлемі 60
-
Білім беру бағдарламаларының тобы M082 Биотехнология
-
Білім беру саласы 7M05 Жаратылыстану ғылымдары, математика және статистика
-
Дайындық бағыты 7M051 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Пәндер
-
Менеджмент және басқару психологиясы
«Менеджмент және басқару психологиясы» курсының мәні кәсіби бағытталған тұлғаның шығармашылық мүмкіндігінің қалыптасуы мен ашылуындағы оның жетекші рөлімен анықталады.«Басқару психологиясы» негізгі пән болып табылады. Ол қоғамдық ғылымдар мен адамтану саласы ғылымдарының арасында маңызды рөл атқарады және мәнді орын алады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Өнімді бөлудің және тазалаудың заманауи әдістері
Пән заттарды бөлудің заманауи әдістерін зерттейді: ион алмасу, аффин, гель хроматографиясы, иммуносорбция, электрофорез. Бөлу және шоғырландыру әдістерінің жіктелуін, тұндыру әдістерін, экстракцияның статистикалық және динамикалық әдістерін, Дистилляция және сублимация әдістерін қарастырады., хроматографиялық талдау әдістері. Мембраналар арқылы бөлу: кері осмос, ультра және микрофильтрация. Өнімді сусыздандыру, оны өзгерту және тұрақтандыру әдістері. Тазалау әдістері. Бірнеше бөлу операцияларының үйлесімі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биологиялық белсенді заттарды анықтау әдістері
Пән поли - және моноклоналды антиденелерді, цитокин гендерін қолданатын иммуноанализ әдістерін, спектрлік талдауды, цитокиндердің секреторлық формаларын зерттеу үшін заттардың биологиялық белсенділігін анықтау әдістерін зерттейді. Фолликулалық әдісті және спектрлік корреляциялық тестті қарастырады. in situ ағынды цитофлюориметрия, вестерн-блоттинг және иммуногистохимия әдістері, зерттеудің генетикалық әдістері цитокиндердің мРНҚ өрнектері, мРНҚ тұрақтылығы, табиғи антисенс нуклеотидтер тізбегі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Шет тілі (кәсіби)
Магистратурадағы шетел тілі курсы сабақтастық талаптарына жауап береді және үш сатылы жоғары білім буындарының бірі болып табылады.Магистратурада шетел тілін меңгеру деңгейіне қойылатын талаптардың негізіне білім беру мекемелерінің барлық түрлері үшін тілдерді үйрету деңгейлеріне талаптарды бірыңғайландыратын шетел тілдері бойынша жалпы еуропалық стандарт алынған. Тыңдау және оқу дағдыларын дамытуға, кәсіби әдебиеттерді аударуға ерекше көңіл бөлінеді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Сапаны бағалау және биотехнологиялық өндірістердің қауіпсіздігі
Өндірістік объектілердегі қауіпсіздік ережелерін сақтаудың маңыздылығы. Шикізат пен компоненттердің, биологиялық белсенді қоспалардың, дәрілік препараттар мен тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі көрсеткіштерін бақылау әдістері. Биотехнологиялық өндірістердің биоқауіпсіздігін қамтамасыз етуге арналған нормативтік база. Биотехнологиялық процестермен байланысты биологиялық қауіптің қазіргі микробтық факторлары. Биотехнологиялық өндірістерді санитарлық микробиологиялық бағалау үшін қажетті әдістер мен көрсеткіштер. Микроорганизмдерді өнеркәсіптік пайдалану кезіндегі биоқауіпсіздік мәселелері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ашытқы биотехнологиясы
Ашыту өндірісі өнімдерінің жіктелуі.Қолданатын микроағзалар мен олардың ферментті жүйелердің түрлері бойынша, сонымен қатар олармен жүргізілетін субстратқа айналу химизмі бойынша өнделетін шикізат түрлері. Әр түрлі ашыту өндірісінде, уыт технологиясында, ферментті препараттарды өндіру, нан ашытқыларын өндіру, тағамдық органикалық қышқылдарды өндіру өңдірісінде ашытқыларды қолдану.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Экспериментті жоспарлау және ұйымдастыру
Негізгі анықтамасы және экспериментті жоспарлаудың принциптері. Оптимальды жоспарлау. Көпфакторлы эксперименттің жоспарлары. Жоспарлаудың негізгі түрлері. Ғылыми-зерттеу қызметтерінің сатылары. Экспериментті ұйымдастыру және жіргізу. Зерттеушілік қызметтердің ақпараттық ресурстары. Зерттеу нәтижелерін талқылау. Жазбаша жұмыстың құрылымы.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Биотехнология салаларының заманауи мәселелері және селекция
Бағдарламада микроорганизмдер биотехнологиясының негізгі мәселелері ретінде тағамдық және ашу өнеркәсібі,микробтық синтез технологиясы медициналық микробтық биотехнология және қоршаған ортаны қорғау мәселелері қарастырылады.Микробтық биотехнологияның әртүрлі салаларында қолданылатын бағдарламаның арнайы бөлімінде микроорганизмдер штаммдарының селекциясы мәселелері туралы қарастырылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ғылыми зерттеулердің жоспарлауын ұйымдастыру және қазіргі заманғы әдістері
Пән ғылыми зерттеулерді ұйымдастырудың заманауи әдістерінің негізгі аспектілерін, соның ішінде ғылыми жобаларды жобалау, жоспарлау және іске асыру кезеңдерін қарастырады. Ғылыми зерттеу процесін оңтайландыру үшін жасанды интеллект технологияларын қолдануға баса назар аудара отырып, жоспарлаудың дәстүрлі және инновациялық тәсілдерін қарастырады. Ақпаратты талдау және жүйелеу, сондай-ақ эксперименттерді жоспарлауды автоматтандыру үшін құралдарға және үлкен деректерді өңдеу сияқты құралдарға ерекше назар аударылады. Магистранттар жасанды интеллект ғылыми ізденістің дәлдігі мен тиімділігін қалай жақсарта алатынын, зерттеу әдістерін таңдауға, нәтижелерді болжауға және деректерді түсіндіруге көмектесетінін зерттейді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Ғылыми зерттеу жұмысының методологиясы
Ғылыми-зерттеу қызметтері және оның ерекшеліктері. Ғылыми-зерттеу қызметтерінің сатылары. Зерттеушілік қызметтерлің ақпараттық ресурстары. Әдеби ақпараттар және оның формалары. Ақпараттық іздену стратегиялары. Ғылыми-зерттеу қызметтерінің нәтижелері. Ғылыми-зерттеу презентациялық формасы. Магистрлік дисертация: мақсаты, міндеті, құрылымы. Зерттеу нәтижелерін талқылау. Жазбаша жұмыстың құрылымы.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Өнеркәсіптік микроағзалар биотехнологиясы
Селекцияның қазіргі заманғы әдістері және тағам өнімдерін өндірудің белсенді биотехнологиялық процестерін қамтамасыз ететін бакзакваска жасау үшін штаммдарды таңдау принциптері. Тамақ өнімдерін өндіруде қолданылатын биопродуценттер. Сүт өндірісінде және ашыту өндірісінде қолданатын қазіргі заманғы штаммдар.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өндірістік биотехнологиядағы микробиологиялық негіздері
Микроорганизмдердің культивирленуі, микробиологиялық өндірістің негізі, өсуі және жетілуі, культивирлеу әдістері, шикізаттардың микробиологиясы, технологиялық құрал – жабдықтар, технологиялық процесстің этаптары, микробты биомассаны алу, нан ашытқылары, мелассадан ашытқы алу, сүтқышқылды бактериялар ашытқысы, вакцина, өсімдік қорғаудың бактериялық негіздері, липид, полисахарид, декстран, этил спиртін, органикалық қоспаларды алу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Кәсіпорынның шаруашылық қызметіне микроэкономикалық талдау жүргізу және оның нәтижелерін кәсіпорынды басқаруда пайдалану
- Басқару психологиясының негізгі аспектілерін, басқарушылық өсудің өзіндік перспективаларын ұғыну қажеттілігін көрсету
- Ғылыми материалды шет тілінде баяндау, мамандық бойынша түпнұсқалық әдебиетті оқу, аудару, кейін алынған ақпаратты талдау және бағалау.
- Ғылыми зерттеулердің кезеңдерін жоспарлау және ұйымдастыру, жасанды интеллект әдістерін қолдана отырып, ғылыми деректерді талдау және жүйелеу және оларды нақты зерттеу міндеттерін шешуде қолдану.
- Кәсіби қызметте негізгі физикалық, биохимиялық, микробиологиялық және биологиялық зерттеу әдістерін қолдану
- Биотехнологияда қолданылатын заманауи әдістерге негізделген биоөнімдерді алудың соңғы технологиялары туралы білімін көрсету
- Микроорганизмдердің жоғары өнімді штаммдарын, биологиялық белсенді заттар мен қоспаларды, органикалық қышқылдарды алудың заманауи әдістері мен әдістерін қолдана отырып, сапа мен қауіпсіздікті бағалау арқылы биотехнологиялық процестерді жүргізу
- Биотехнологиялық өнімді өндірудің технологиялық процестерін, оларды өңдеу тәсілдері мен режимдерін білу, сондай-ақ шикізат пен дайын өнімді өндіру, сақтау процестерін бақылау және талдау жүргізу
- Өзіндік зерттеулер жүргізу және олардың нәтижелерін интерпретациялау әдістерін меңгеру, берілген пәннің дамуына өзіндік өзіндік үлес қосу (диссертация), өзінің ғылыми-кәсіби қызметін жүзеге асыруда өзіндік ерекшелігі мен шығармашылығын көрсету