Жаңа білім беру бағдарламасы

6B07215 Азық-түлік өнімдерінің технологиясы в М.Х.Дулати атындағы Тараз университеті

Пәндер

  • Физика

    Пәннің мақсаты: іргелі физикалық заңдар мен принциптер туралы білімді игеру; заттардың әртүрлі физикалық құбылыстары мен қасиеттерін түсіндіру үшін физика бойынша алған білімдерін қолдану; физикалық білімді практикалық қолдану; жаратылыстану-ғылыми ақпараттың дұрыстығын бағалау. Мазмұны: механика негіздері, молекулалық физика және термодинамика негіздері; Электр және магнетизм; тербелістер мен толқындар; оптика; сәулеленудің кванттық табиғаты; атомдардың, молекулалардың және қатты денелердің кванттық физикасының элементтері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Математика

    "Математика" пәнін оқудың мақсаты-бітірушінің кәсіби қызметке дайындығына ықпал ететін кәсіптік бағыттағы пәндерді игеру үшін негіз ретінде математика бойынша студенттерді даярлау. Сызықтық және векторлық алгебра, аналитикалық геометрия, математикалық талдау теориясының негізгі бөлімдерінің тақырыптарын оқыту.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақ микробиологиясы

    Микроорганизмдердің морфологиясы, систематикасы, физиологиясы және биохимиясы, өсімдік тектес тағам өнімдерін өндірудегі микрофлораның рөлі. Азық-түлік және қайта өңдеу өндірісінің технологиялық процестеріндегі микроорганизмдердің рөлі. Тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібіндегі микробиологиялық бақылау.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Инклюзия негіздерімен тамақ өнімдері технологиясына кіріспе

    Тамақ өнімдерін өндіруге арналған шикізат көздерін, тамақ өнеркәсібінің әр түрлі салаларында қолданылатын тамақ шикізатының жіктелуін, дайын өнімнің ассортиментін, өңдеу технологиясының негіздерін, негізгі, қосымша шикізатты өңдеуді және дайын өнімнің сапасын бағалауды меңгеру.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Химия 1

    Химияның жалпы теориялық негіздері. Зат құрылысы теориясы, сандық және сапалық талдау негіздері, Органикалық қосылыстардың құрылысы мен қасиеттері, негізгі химиялық заңдар, ерітінділер теориясының негіздері, химиялық термодинамиканың және химиялық кинетиканың негізгі заңдары, химия заңдарын практикада қолдану

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Азық-түлік өнімдерінің тауартануы

    Өнімдердің жіктелуін, тамақ өнімдерінің негізгі сипаттамаларын, олардың сапасын, өнім сапасына әсер ететін факторларды, сапаны сақтау мерзімдері мен шарттарын, ақауларды және оның құрылымын зерттеу. Тауарларды қалыптастырудың жалпы заңдылықтарын зерттеу

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Биохимия

    Пәннің мақсаты биохимияның негізгі заңдарын, тірі организмдердегі химиялық процестерді түсіндіру; тірі жасушаның молекулалық, метаболикалық процестер, биологиялық маңызды молекулалардың құрылымдық ұйымын білу; зерттеудің биохимиялық әдістерін, ерітінділер мен қоршаған ортадағы химиялық заттардың қасиеттері мен құрамын белоктардың, липидтер мен заттардың, заттардың метаболизмі мен биосинтезін меңгеру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Шикізат және тамақ өнімдері

    Студенттердің тағамдық шикізаттың түрлері мен қасиеттері, оның сапалық көрсеткіштерін, тамақ және өңдеу өнеркәсібінде тамақ өндірісі үшін шикізатты сақтау мен өңдеу ерекшеліктерін меңгеруі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Химия 2

    Органикалық қосылыстар құрылымының Бутлеров теориясын зерттеу, органикалық қосылыстардың изомериясы, органикалық қосылыстардың негізгі кластары: алкандар, алкендер, алкиндер, спирттер, альдегидтер, кетондар, қышқылдар, хош иісті қосылыстар, гетероциклді қосылыстар. Органикалық химияның тамақ өнеркәсібіндегі рөлі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жасанды интеллект: принциптері мен қолданылуы

    ЖИ бойынша теориялық білім мен құралдарды қолданудағы құзыреттіліктерді дамыту, заманауи интеллектуалды жүйелерді тұтас түсінуді қалыптастыру; ЖИ-дағы білімді көрсетудің негізгі ұғымдарын, бағыттарын және модельдерін зерттеу, мамандандырылған құралдар арқылы профильдік жүйелерді жобалауға үйрету. ЖИ негіздерін, білімді көрсету модельдерін меңгеру. ЖИ әдістерін негізгі интеллектуалды жүйелерде қолдану дағдысы. ЖИ-технологияларды енгізудің әлеуметтік салдары қабілетін талдай білу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Компьютерлік графика

    Пәннің мақсаты студенттерге компьютерлік графика негіздерін, соның ішінде графикалық жүйелермен жұмыс істеудің теориялық және практикалық аспектілерін, кескіндерді жасау менөңдеуді, 3D нысандарын модельдеу мен визуализациялауды және әртүрлі салаларда қолданылатын құралдар мен технологияларды игеруді үйрету. Курс аяқталғаннанкейін студенттер компьютерлік графика саласында жұмыс істеу үшін практикалық дағдыларға ие болады және визуализация, модельдеу және графикалық қосымшалардықұру мәселелерін шешуге дайын болады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Теориялық және қолданбалы механика

    Механиканың негізгі түсініктері мен аксиомалары, материалдық нүкте, механикалық жүйе. Статиканың негізгі заңдары. Сыртқы күштер мен ішкі күштер, қарапайым және күрделі деформациялардың түрлері, материалдардың механикалық сипаттамалары, технологиялық машиналар бөлшектерінің беріктігін, қаттылығы мен тұрақтылығын есептеу. Жетектер және олардың негізгі элементтерінің мақсаты, құрылымдық құрылымы: тісті, бұрамдық, белдік және тізбекті берілістер.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тамақ өндірісінің процестері және аппараттары

    Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің негізгі процестерінің кинетикалық заңдылықтары, жылуалмасу, массаалмасу, механикалық және гидромеханикалық процестердің теориялық негіздері, тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің негізгі процестерін аппаратуралық қамтамасыз ету және олардың техникалық сипаттамалары, процестер мен аппараттарды есептеу әдістемесі туралы білімді және түсінікті қалыптастыру

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Мамандықтың кәсіби-қолданбалы бағдарламалары

    Пәннің мақсаты мамандықтың кәсіби-қолданбалы міндеттерін шешу алгоритмдерін әзірлеу, кәсіби сипаттағы құжаттарды құру және олармен жұмыс істеу, ақпаратпен жұмыс істеу әдістері мен құралдарын таңдау, мәтіндік және графикалық құжаттарды ресімдеу үшін заманауи компьютерлік бағдарламалар бойынша қазіргі заманғы ақпараттық және коммуникациялық технологиялар құралдарын пайдалану.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Электротехника және электроника

    Электротехниканың негізгі заңдары. Тұрақты электр тогы. Бір фазалы және үш фазалы айнымалы ток туралы ұғымдар. Электрлік өлшеулер мен аспаптар. Трансформаторлар. Электр машиналарының түрлері, жұмыс принципі және құрылысы. Айнымалы токтың синхронды электр машиналары, тұрақты ток машиналары. Электр энергиясын өндіру және бөлу. Электроника негіздері және Ээектрондық аспаптар. өнеркәсіптік электроника элементтері: жартылай өткізгіш аспаптар, түзеткіштер, күшейткіштер, логикалық элементтер

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Еңбекті қорғау

    Пәннің мақсаты - құқықтық-еңбек, санитарлық-гигиеналық, ұйымдастыру, емдеу-алдыналу, техникалық және әлеуметтік-экономикалық қызмет мәселелері бойынша өткізілетін іс-шаралардың негізгі кешені туралы білімді қалыптастыру. Пәнді оқыту барысында келесім әселелер қарастырылады: жұмысшылардың, тұтастай алғанда қызметкерлердің еңбек өнімділігін арттыру үшін психофизиологияны ескере отырып, еңбек режимдерін оңтайландыру. Еңбекті қорғау жөніндегі қауіпсіздік стандарттарының негізгі жүйелерінің барлық талаптарын қолдана отырып, жұмысшының еңбек қызметін дұрыс ұйымдастыру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Арнайы бағыттағы тағамдар өндіру технологиясы

    Тамақтанудың физиологиясы мен биохимиясы, тағам өнімдерінің технологиясы және халықтың әртүрлі әлеуметтік және жас топтары үшін тамақтану рационының құрамы, олардың тағамға және биологиялық белсенді заттарға қажеттілігін ескере отырып, кәсіби білім мен тәжірибелік дағдыларды қалыптастыру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қазақ ұлттық тамақ өнімдерін өндіру негіздері

    Қазақ халқының тамақтану дәстүрлері туралы білім мен түсініктерді қалыптастыру. Ұлттық өнімдерді өндіру үшін пайдаланылатын шикізат түрлері. Дәстүрлі ұлттық өнімдерді алу дың ассортименті, рецептурасы, әдістері мен ерекшеліктері. Қазіргі жағдайда ұлттық тағамдардың тамақтанудағы рөлі. Замануи қазақ ұлттық тағам өнімдерін алу әдістері мен технологиясы.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Экономика және кәсіпкерлік, Құқық негіздері, Қаржылық сауаттылық

    Пәннің мақсаты – студенттерді экономика мен кәсіпкерліктің негізгі принциптері мен заңдылықтарымен таныстыру, нарықтық экономикада тиімді кәсіпкерлік қызметті жүзеге асыру; құқықтық жүйе мен заңнаманың негіздерін үйрету, сондай-ақ коррупцияға қарсы күрес шаралары мен құқықтық мәдениетті қалыптастыру арқылы әділ қоғам құруға бағытталған сана мен дағдыларды дамыту; қаржылық білімін жетілдіру, жеке қаржыны тиімді басқаруға қажетті дағдыларды қалыптастыру, қаржы өнімдері мен инвестицияларды дұрыс таңдауға қабілеттілігін дамытуға қажетті білім мен дағдыларды қалыптастыру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Балық және балық өнімдерінің технологиясы

    Қазіргі заманғы сапа талаптарына сай болу үшін балық және балық өнімдерінің технологиясы, қабылдау және сақтау, оны өңдеу әдістерінің жіктелуі, шикізатты ұтымды өңдеу әдістері туралы білімді қалыптастыру; балық пен балық өнімдеріне қойылатын қауіпсіздік талаптарын бағалауды меңгеру

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Функционалдық тамақтану негіздері

    Функционалдық өнімдердің қазіргі заманғы тағамдық технологияларын жасау негізі ретінде тамақ пен тамақтанудың іргелі проблемаларын; ұтымды, теңдестірілген, барабар тамақтанудың теорияларын, қағидаттары мен негіздерін; диеталар құруға қойылатын талаптарды; функционалдық өнімдерді жасау мүмкіндігімен қоғамдық тамақтануды ұйымдастыру тұжырымдамасын зерттеу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақ және өңдеу өндірістерінің тасымалдау машиналары

    Тасымалданатын жүктердің жіктелуі. Тарту элементтеріне қойылатын негізгі талаптар. Электр жетекті және тартқыш құрылғылардың негізгі көрсеткіштерін жіктеу, құрылымы, сипаттамалары және есептеу. Тамақ және қайта өңдеу машиналарының конструкциялары мен жұмыс принциптері және оларды есептеу

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қалдық сүт шикізатынан өнімдер өндіру технологиясы

    Сүт өндірісінің жанама өнімдерінің құрамы мен қасиеттерінің (майсыз сүт, май және сарысуы) негізгі сипаттамаларын, сүт шикізатын толық және жабық циклде өңдеу технологиясын, қайталама сүт шикізатына негізделген өнімдерді өндіру технологиясы мен түрлерін зерттеу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Сүт және сүт өнімдерінің технологиясы

    Негізгі және қосымша шикізаттың ерекшелігін, оның физикалық - химиялық және органолептикалық сапа көрсеткіштерін, технологиялық режимдер мен параметрлерді, сүт және қышқыл сүт өнімдерін өндірудің инновациялық тәсілдерін ескере отырып, сүт және қышқыл сүт өнімдерін өндірудің технологиялық процесін зерттеу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тоңазыту технологиясы

    Тамақ өнімдерін салқындату және мұздату технологиясының негіздерін, олардың сапасын сақтау және тұтынушыға өткізім әсерін зерттеу Азық-түлік мекемелерінде тамақ өнімдерін сақтау күйін кешенді бағалау.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Тамақ өндірісінің жалпы технологиясы

    Мал және өсімдік тектес шикізаттардан тамақ өнімдерін өндірудің негізгі технологиялық нобайларын, әдістері мен тәсілдерін білуге, тамақ өнімдерін өндіруде шикізатты өңдеудің әдістері мен тәсілдерін қолдана білуге дағдылануға, тамақ өнімдерін өндіруде негізгі технологиялық нобайларды құрастыра алуға, мал және өсімдік тектес шикізаттардан тамақ өнімдерін өндіру сұрақтарын шешуде құзіретті болуға үйретеді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Жеміс пен көкөністі өңдеу технологиясы

    Тағамды өңдеудің биохимиялық, микробиологиялық, термофизикалық негіздері мен принциптерінің мәнін білу және оларды тәжірибеде қолдану; шикізат пен дайын өнімге қойылатын талаптарды; технологиялық процестердің схемасын, жеке операциялардың технологиялық режимін білу

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Тамақ өнімдерін кептіру технологиясы

    Шикізаттың сапалық сипаттамаларын, технологиялық режимдерді білуді, өсімдіктер мен жануарлардан алынатын шикізатты кептіру әдістерін, ауыл шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеудің инновациялық тәсілдерін ескере отырып, кептіру өнімдерінің теориясы, әдістері мен технологияларын зерттеу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Алкоголсыз сусындар технологиясы

    Дәстүрлі, сондай-ақ алкогольсіз және әлсіз алкогольді сусындардың жаңа түрлерін өндіру технологиясының негізгі кезеңдерін зерттеу. өсімдік шикізатын өңдеудің инновациялық әдістері. Алкогольсіз сусындар өндірісінің физика-химиялық және биотехнологиялық негіздері бойынша теориялық және ғылыми тұжырымдамалар, олардың ассортименті, тұтынушылық қасиеттері.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Тамақтанудың гигиеналық негіздері және қауіпсіздігі

    Тамақ өндірісі гигиенасының негіздерін зерделеу, Денсаулық сақтау туралы қазіргі заманғы кешенді ғылым ретінде санитария және тамақтану гигиенасы туралы ғылыми дүниетанымды қалыптастыру, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы білім негізінде гигиеналық дүниетанымды қалыптастыру; тамақтану туралы ғылымның жай-күйі мен даму перспективалары, тағамның негізгі компоненттерінің гигиеналық сипаттамалары. Химиялық ксенобиотиктермен, микробиологиялық заттармен және тағамдық қоспалармен тамақ өнімдерін ластаудың негізгі көздерін білу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Азық-түлік өнімдерін өндіру жабдықтары

    Сүт, ет және көпшілікті тамақтандыру өнімдерін өндіру және шикізатты өңдеуге арналған технологиялық жабдықтардың жұмыс істеу принципі мен құрылымдық шешімдерімен танысу. Машиналар мен жабдықтардың техникалық және технологиялық параметрлерін есептеу әдістемесімен танысу. Машиналар мен жабдықтарды қауіпсіз қолданудың шаралары.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Тіршілік қауіпсіздігі, Экология және тұрақты даму

    Пәннің мақсаты-тіршілік қауіпсіздігі негіздерімен, қазіргі экологиялық проблемалармен және тұрақты дамуға қол жеткізу тұжырымдамаларымен таныстыру. Жалпы экология қағидаттары мен адамзаттың даму қағидаттары бар экожүйелердің даму заңдылықтары, ғылыми-техникалық прогресс, ҚР Экологиялық қауіпсіздігінің негізгі мәселелері зерделенетін болады. Пәнді оқыту нәтижесінде студенттер экологиялық қауіпсіздік пен тіршілік саласындағы негізгі ұғымдар мен ұғымдарды пайдалану бойынша білім мен дағдыларды меңгеретін болады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Тамақ өнімдерін орау

    Азық-түлік шикізатын буып-түюге арналған қаптаманың және құрылымдық материалдардың ассортиментін, олардың технологиялық және функционалды сипаттамалары мен қасиеттерін, азық-түлік тауарларына арналған тұтынушылық қаптаманың түрлерін, орау мен қаптаманы жобалау мен жобалау негіздерін, буып-түю процесінде қолданылатын жабдықтардың негізгі түрлерін, материалдар мен буып-түю әдісінің қарқындылығына әсері мен тамақ өнімдеріндегі химиялық, физикалық, биохимиялық және микробиологиялық процестерын зерттеу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Көпшілікті тамақтандыру кәсіпорындарын жобалау

    Қуаты мен қолданылуы әр түрлі көпшілікті тамақтандыру кәсіпорындарының технологиялық есептеулерінің әдістемесімен танысу. Жобалаудың есептік нормативтерін құрастыру, көпшілікті тамақтандыру кәсіпорындарын орналастырудың принциптерімен танысу. Тағамдарды дайындаудың технологиялық схемаларын құрастыру

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Тамақ өнімдерін консервілеу технологиясы

    Шикізаттың сапалық сипаттамаларын ескере отырып консервіленген өнімдерді өндіру теориясын, әдістерін, сондай-ақ әдістерін және технологиясын, технологиялық режимдерді білуін,өсімдік және жануар текті шикізатты сақтау тәсілдерін,ауыл шаруашылығы өнімдерін өңдеу кезінде инновациялық өскіндерді зерттеу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Нутрициология

    Адам физиологиясының негіздерін және зат алмасудың рөлдік қызметін, адам тамақтануының рационалды және балама жүйелерінің принциптерін, дайын өнімді дайындаудың және өндіру кезінде тамақтанудың негізгі түзеткіштерін құру тәсілдерін оқып білу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Тамақтану кәсіпорындарындағы сервис және өндірісті ұйымдастыру

    Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарында өндіріс пен қызмет көрсетуді ұйымдастыру бойынша тәжірибелік дағдыларды, теориялық білімдерді алу, ыдыс сату бойынша кәсіпорындарда еңбек пен өндірістік процестерді ұйымдастыру негіздері мен принциптерін меңгеру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • ҒЗЖ, коммерцияландыру негіздері және академиялық хат

    Пәннің мақсаты – ғылыми зерттеудің мақсаты мен міндеттері туралы түсінік қалыптастыру, ғылыми жұмысқа қажетті дағдыларды дайындау және дамыту. Оқытылады: жоғары оқу орындарында ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру, зерттеу әдістемесі, деректермен және бастапқы дереккөздермен жұмыс, зерттеу жұмысын коммерцияландырудың мақсаттары мен міндеттері, материалды баяндаудың ғылыми стилін меңгеру. Пәнді меңгеру нәтижесінде студенттер ғылыми-зерттеу жұмыстарын орындауда практикалық дағдыларды меңгереді

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Тамақ және өңдеу өндірістерінде "Green skills" қалыптастыру

    ЕО елдерінің "жасыл" экономиканы қалыптастыру саласындағы тәжірибесі негізінде қолданыстағы жасыл технологияларды зерделеу, сондай-ақ оларды жетілдіру және тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібінің әртүрлі секторларына енгізу. Тамақ және азық-түлік өнімдерін өндіруде жасыл дағдыларды пайдалану процестерінің жалпы заңдылықтары; тамақ және қайта өңдеу саласының техникасы мен технологиясы.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • АЖЖ негізінде кәсіпорындарды жобалау

    Кәсіпорынды жобалау әдістеріне үйрету; шикізатты есептеу әдістері, технологиялық жабдықты таңдау және аудандарды есептеу; технологиялық жобалаудың негізгі міндеттерін меңгеру, жобалау жұмыстарын дұрыс ұйымдастыру; техникалық -экономикалық негіздеме дайындау; технологиялық схеманың негізгі блоктары және олардың тағайындалуы; тамақ өнімдерін жобалау мен реконструкциялау жұмысының сапасын жақсартуда жобалау процесін әзірлеу мен жетілдіру үшін АЖЖ рөлі мен әдістерін дұрыс таңдау және зерттеу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Көпшілікті тамақтандыру өнімдерінің технологиясы

    Қоғамдық тамақтану өнімдерін өндіруді ұйымдастыру туралы теориялық білімдерді қалыптастыру, әр түрлі бағыттағы тағамдарды, аспаздық және кондитерлік өнімдерді дайындау үшін технологиялық процестерді әзірлеуге қажетті тәжірибелік дағдылану. Біріншілік және екіншілік шикізаттың сипаттамаларын; өңдеу технологиясын, шикізат пен дайын өнім сапасына қойылатын талаптарды меңгеру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Азық-түлік өнімдері шикізаттарының сапасын бақылау және бағалау

    Тағамның сапасын анықтау әдістерін, сапа көрсеткіштерінің номенклатурасын ұйымдастыруда білімді қалыптастыру; тағамның сапасын анықтаудың органолептикалық және физико -химиялық әдістері (денситометрия, рефрактометрия, хроматография, фотоколориметрия, спектрлік талдау және т.б.). Қоғамдық тамақтану кезінде технохимиялық бақылау әдістері мен функцияларын меңгеру Көрсеткіштерді анықтау бойынша сынақ жүргізу тәжірибесін алу азық-түлік өнімдерінің, сүт және сүт өнімдерінің, ет және балық өнімдерінің сапасы - бастапқы шикізат пен дайын өнімнің сапасы арасындағы байланысты зерттеу; азық-түлік өнімдері өндірісін технологиялық бақылауды жүзеге асыру; қолданыстағы өндіріс жағдайында Технологиялық тәртіпті сақтау бойынша технологиялық құжаттаманы әзірлеу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тамақ өндірісі кәсіпорындарын жобалау

    Тамақ өндірісі кәсіпорындарын жобалау. Тамақ кәсіпорындарында жобалық құжаттаманы әзірлеу бойынша жұмыстарды ұйымдастыру, жоспарлау әдістеріне үйрету, өндірістік қызметте жабдықтарды, аппараттарды, машиналарды таңдаудың прогрессивті әдістерін, нормативтік құжаттарды есепке ала отырып, технологиялық есептеу әдістемелерін пайдалану, технологиялық жабдықтарды пайдалану.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнімдерін микробиологиялық бақылау

    Технологиялық операцияларды микробиологиялық бақылаудың заманауи әдістерін, тамақ өнімдерін зерттеудің санитарлық-микробиологиялық әдістерін оқып білу. Салалар бойынша тамақ өнімдерін өндірудің әртүрлі процестерінде микроорганизмдерді қолдану теориясы мен практикасының мәселелері, тамақ өнімдерінің сақталуындағы микроорганизмдердің маңызы, өндірістің санитарлық–гигиеналық негіздері. Тамақ өнімдерін өндіру кезінде, тұтынушыға қарай қозғалу кезеңдерінде (сақтау, өткізу) дайын өнімнің қауіпсіздігін бақылау.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ет және ет өнімдерінің технологиясы

    Етті қайта өңдеу саласындағы негізгі нормативтік-техникалық құжаттарды, ережелерді, ветеринариялық нормалар мен ережелерді, өнім түрлерін, шикізаттың химиялық құрамының ерекшеліктерін, сапалық сипаттамаларды сақтауға бағытталған өндірістік технологияларды, жартылай фабрикаттардың өндірістік бақылауын, процестердің температурасы мен уақыт параметрлерін және дайын ет сапасын бақылауды зерттеу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5

Оқыту нәтижелері

  • Құқықтық және экономикалық білімді пайдалана отырып бизнесте және күнделікті өмірде сауатты шешімдер қабылдау мақсатында, негізделген қаржылық шешімдер қабылдау, жеке және корпоративтік қаржыны тиімді басқару.
  • Өнеркәсіптік нысанның қоршаған ортаға әсерін бағалау, техникалық және экологиялық сараптама мен тексеру жүргізу, қызметкерлер үшін жұмыс орындарындағы қауіпсіз жағдайлар мен еңбекті қорғау туралы, денсаулыққа зиян келтіру қаупі, оларға берілетін кепілдіктер, оларға тиісті өтемақылар және жеке қорғаныс құралдары туралы ақпарат жасау.
  • Деректерді жинау, өңдеу және талдау, сонымен қатар кәсіби қызметтегі қолданбалы мәселелерді шешумақсатында жасанды интеллект құралдарын пайдалана отырып, іргелі қолданбалы зерттеулерді жүргізеді, ғылыми әзірлемелерді коммерцияландыру идеяларын тұжырымдау және негіздеу кезінде академиялық мәтіндерді сауатты пішімдейді.
  • Кәсіби мәселелерді визуализациялау, жобалау және шешу, сондай-ақ алынған нәтижелерді практикалық қызметке енжіру үшін қолданбалы цифрлық технологияларды пайдалана отырып, графикалық материалдарды жасайды және өңдейді.
  • Математикалық талдау және теориялық пен эксперименталды зерттеулерді моделдеу әдістерін қолдана отырып, кәсіби қызметінде жаратылыстану-ғылыми пәндердің негізгі заңдарын қолданады. Математикалық талдау және теориялық пен эксперименталды зерттеулерді моделдеу әдістерін қолдана отырып, кәсіби қызметінде жаратылыстану-ғылыми пәндердің негізгі заңдарын қолданады.
  • Тағам өндірісінде пайдаланылатын шикізат түрлерін, оларды азық-түлік өнеркәсібінің түрлі бағыттарында қолдану жолдарын, дайын өнімнің әр алуандығын, өңдеу тәсілдерінің негізгі қағидаларын, сондай-ақ шикізатты өңдеу мен дайын өнім алу, олардың сапасын анықтау әдістерін меңгеру. Сонымен қатар, өндірістік үдерістерде инклюзивті технологиялар мен тәжірибелерді тиімді енгізу жөнінде бастапқы білім мен түсінігін қалыптастыру.
  • Кәсіптік қызметінде тамақ өнеркәсібі саласындағы технологиялық процесті ұйымдастырудың жалпы принциптері туралы білімдерін қолданады.
  • Технологиялық-химиялық бақылау әдістерін, микробиологияның теориялық және әдіснамалық негіздерін пайдалана отырып, шикізаттың, жартылай фабрикаттардың, дайын өнімнің қауіпсіздігін қамтамасыз етеді. Азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерін ластаудың ықтимал жолдарын анықтайды.
  • Нормативтік құжаттарды ескере отырып, жабдықтарды, аппараттарды, машиналарды таңдау әдістерін, технологиялық есептеу әдістерін іс тәжірибесінде пайдаланады. Сонымен қатар технологиялық жабдықтарды орналастыра отырып, техникалық жарақтандырылған жұмыс орындарын жобалауды және соған сәйкес жаңартылған технологиялық жабдықтарды пайдаланады.
  • Тағам өнімдерін өндіруде мал және өсімдік шикізаттарын қайта өңдеу әдістері мен тәсілдері негізінде технологиялық схемаларды жасаудың ғылыми-негізделген принциптерін кәсіптік практикада қолданады.
  • Азық-түлік шикізаты мен өнімдерін өндіру, сақтау және өткізу тәжірибесінде теориялық білімді пайдалана отырып, өсімдік шикізатын өңдеудің технологиялық процесін жүзеге асырады
  • Прогрессивті технологияларды, тамақ шикізатын буып-түю тәсілдері мен әдістерін пайдалана отырып, қоғамдық тамақтандыру өнімдері мен алкогольсіз сусындарды өндірудің технологиялық процесін ұйымдастырады.
  • Қауіпсіздік техникасының талаптарына сәйкес тамақ кәсіпорындарының технологиялық жабдықтарының түрлерін пайдалану.
Top